Ben jij een hamster?

Bijgewerkt: 2 sep 2019

Verzamel jij ook spullen en raakt je huis voller en voller? Heb je moeite met het overzicht houden en heb je een vol hoofd? Tips hoe je jouw innerlijke hamster kunt stoppen.Denk jij ook regelmatig; en nu ga ik alles echt opruimen? Je leest weer een stuk over het feit dat je huis, je tas of je slaapkamer een afspiegeling is van je hoofd. Lekker dan, dit betekend dus dat niet alleen je huis een chaos is, maar ook je hoofd en je gedachtengang. En dan na lang rommel verzamelen denk je; ik het opruimen. Je begint aan die zolder, eindigt met 3 volle vuilniszakken (of in mijn geval zelfs 5) bij de vuilstortplaats, doneert een zak kleding aan een goed doel, en je uitpuilende verzameling boeken die je niet meer leest breng je naar de kringloop en je voelt je trots. En vooral opgeruimd. Waarom doe je dit toch niet vaker? En je besluit dat je vanaf nu die zolder, die kast en je kamer altijd zo netjes zult houden zoals het nu is. He dat voelt lekker. Maar dan gebeurd het. Je innerlijke hamster neemt het weer over! En hoe het gebeurd is een raadsel, maar als een volleerde hamster die een winternest bouwt sleep je ongemerkt weer allerlei spullen mee het huis in. En wat je niet zo vaak gebruikt zet je gewoon even op zolder neer, of in die kledingkast, keukenkast of gangkast. Voor je het weet puilt je huis uit en dus ook je hoofd weer uit. En de diagnose is gesteld. Je hebt last van hamsteren. En dat hamsteren = rommel verzamelen in je huis = rommel in je hoofd.

Maar waar komt dat verzamelen toch vandaan? Waarom heb je het gevoel al die spullen toch nodig te hebben? En waarom vind je het zo moeilijk om iets weg te gooien? Het is eigenlijk een combinatie van factoren. Aan de ene kant word je gewoon blij van iets nieuws aanschaffen. Hoe heerlijk is het om dat nieuwe boek te hebben waar je helemaal in kunt verdrinken. En hoe fijn is het om dat nieuwe setje kleding nieuw aan te hebben. Je voelt je heerlijk en helemaal hip. Aan de andere kant vind je het lastig om iets weg te gooien want wat als je het nu nog nodig hebt en je hebt het vervolgens weggegooid? Hoe zonde is dat?

Onze innerlijke oermensHet is eigenlijk heel logisch dat wij deze drang hebben. Vanaf de oertijd hadden wij tekorten en moesten we zien te overleven in niet al te gemakkelijke omstandigheden. Dus alles wat we vonden konden we nodig hebben en gebruiken, en dus sleepten we dit mee naar onze holen. Nu is de evolutie al een stuk opgeschoten maar onze innerlijke oermens zit er nog steeds. En dus houden we nog steeds van het verzamelen van spullen, want stel, er komt een koude winter aan, of we hebben iets nodig. Maar tegenwoordig hebben we eigenlijk overal genoeg van. Daarom hieronder een aantal tips voor je, tegen het verzamelen van die rommel. Tips tegen het verzamelen van rommel

  • Neem een abbonement van de bibliotheek ipv steeds de boeken te kopen. Dit bespaard je niet alleen geld, maar ook enorm veel ruimte.

  • Heb je dat nieuwe setje, die nieuwe broek of dat shirtje echt nodig? Of heb je na 5 jeans eigenlijk wel genoeg broeken in je kast liggen?

  • Vermijd winkels die je triggeren. Een action is voor mij bijvoorbeeld erg gevaarlijk, veel goedkope spullen betekend ook veel meenemen, en dit betekend weer veel meer rommel in je huis.

  • Bedenk bij alles wat je koopt; heb ik het echt nodig?

  • Maak een afspraak met jezelf dat je bedenktijd instelt voor nieuwe aankopen. Zo kun je erover nadenken of je het echt nodig zult hebben.

  • Bedenk je of je iets kunt lenen. Zo wilde ik mijn straatje schoonspuiten en bedacht ik me een hogedrukspuit te kopen. Maar deze neemt weer veel ruimte in beslag, terwijl de buurman er een heeft staan. In ruil voor een gebakje heb ik deze kunnen lenen.

Zo zie je dus, wanneer je minder rommel je huis in brengt, heb je ook minder op te ruimen. Het is eigenlijk een cirkel waar je in beland. En je zult zien dat je de smaak te pakken krijgt. Het allerbelangrijkste is het bijhouden van het aantal spullen die je je huis inbrengt.

0 keer bekeken

Jessy

Jessy Groenewoud

Groenewoud

Contact

Website: MediumJessy.com

Facebook:/Mediumjessy/

Instagram: Jessygroenewoud

© 2020 by MediumJessy, Zen in Jeans.

UIteraard kun je ook onderstaand contactformulier  invullen. Ik kom dan zsm bij je terug..